De Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is op 23 juli 2000 opgericht. De stichting stelt zich ten doel bedreigde gemalen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden van de ondergang te redden.

De polders in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden kennen een rijke bemalingsgeschiedenis. De eerst bemaling van de polders vond plaats door middel van molens. Daarna kwamen de stoomgemalen die vervolgens vervangen werden door dieselgemalen. Het Waterschap Rivierenland maakt nu gebruik van elektrische gemalen. In noodgevallen doet het waterschap nog een beroep op de stichting om een dieselgemaal in te zetten voor het bemalen van de polders.

De Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft een drietal gemalen in haar bezit: Dieselgemaal Polder Sliedrecht in Bleskensgraaf, Dieselgemaal De Biezen in Vianen en Dieselgemaal Overslingeland in Giessenburg.

Samenwerking

Er bestaat een samenwerkingsverband met de Stichting Dieselgemaal Langerak. De voorzitter van de Stichting Dieselgemaal Langerak maakt deel uit van het bestuur van de Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Beide besturen zien het belang in van onderlinge kennisdeling en gezamenlijk optrekken met behoud van de eigen verantwoordelijkheid.

Contact

Secretariaat

Kerkstraat 20
2971 AL Bleskensgraaf Neem contact op